Nem csak a húsok tartalmaznak fehérjéket, proteinek. Ezért külön csoportosítottam Nektek a húsokat, tejtermékeket és a bennük található energiához (kcal) viszonyítva magas fehérjetartamú növényi táplálékainkat.
Húsok
Fehérje tarttalukban nincsek túl nagy válzotások, viszont zsírtalmuk széles skálán mozog. Ezért a magas zsírtalmú húsok, kalóriában is magasak lesznek, hiába magas a fehérjetartalmuk a lista végére kerülnek.
- garnéla farok
- csirke-, pulykamell
- viktória tavi sügér, tőkehal, lepényhal, fehér busa, pisztráng
- csirke-, pulyka comb
- lazac
- sertéskaraj
- sertéscomb
- kacsamell
- marha-felsál, bélszín, fehérpecsenye
- sovány borjúhús
- hekk (nem olajba sütve), süllő, , amur, fogas , makréla, hering
Forrás: https://www.dietdoctor.com/high-protein/meat-seafood-eggs
Tejtermékek
A tejtermékek fehérje tartalma igencsak változó, ahogy a zsírtartalmuk is, ezért vannak olyan tejtermékek, amikre elsősorban fehérjeforrásként, és van amikre zsírforrásként tekintünk. A zsírokról itt olvahatsz részletesebben:
Lássuk a kalóriatratalmukhoz viszonyított fehérje mennyiségük szerinti tejteremékeket, csökkenő sorrendben:
- görögjoghurt
- skyr
- sovány cheddar sajt
- sovány túró
- halloumi sajt
- brie sajt
- mozarella sajt
- parmezán
- cheddar sajr
- kék sajt
- feta
- ricotta
- joghurt
- tejföl
Forrás: https://www.dietdoctor.com/high-protein/dairy
Magas fehérjetartalmú növényi táplálékaink, a teljesség igény nélkül
- szejtán
- babfélék
- tofu
- fekete szójabab
- lencsefélék
- edamame bab
- temphe
- borsó
- kendermag
- quinoa
- spenót
- gomba
- spárga
- kelkáposzta
- rukkola
- kelbimbó
- római saláta