Bevásárlás – Szénhidrátok

A lista általánosan érvényes, nem helyettesíti a személyre szabott tétredni ajánlást.

Rendszeresen javasolt:
zab, quinoa, burgonya, édesburgonya, tarógyökér, lencse, csicseriborsó, kuszkusz, hajdina, kovászos kenyér, főzőbanán, bulgur.

Heti 1-2 alkalommal:
rizs (vad, fekete, jázmin, basmati), árpa, tápióka, köles, hüvelyek, babfélék.

Szénhidrátok a gyümölcsök, néhány zöldség, méz, hüvelyesek is (fehérje és ch tartalmuk is jelentős).

Ha mézzel főzünk, mondjuk egy mézes-mustáros csirkét, ne hagyjuk ki a méz cukortartalmát!

Magasabb szénhidráttartalmú zöldségek: paradicsom (tudom, hivatalosan gyümölcs), paprika, sárgarépa, hagymafélék.

A hüvelyesekre elsősorban fehérjeforrásként tekintünk, de mellette a szénhidrát tartalmuk sem elhanyagolható. Ilyenk leginkább a lencse és babfélék.

Aszalványokkal nagyon kis óvatosan! Koncentráltan tartalmaznak mindent, ami a gyümölcsben is megtalálható, kivéve természetesen a vizet. Pl. aszalt sárgabarack 100 g-ban 55 g ch, aszalt szilva 64 g és ezek a cukrozatlan verziók!

Tipp: nem kell mindig egyféle szénhidrátsorrást,, egy étkezésen belül is lehet őket variálni pl. vadrizs+jázmin rizs, lencse+quinoa stb.

A burgonyára, édesburgonyára figyeljünk oda, mert egészséges, de hiába van csak 100 g-ba 30 ill. 26 g a ch, de 100g nem nagy mennyiség. Ha krumplis köretet szeretnénk, akkor számoljunk vele, hogy nem teszi ki a tányérunk 1/3-at. Főzve, sütőbe zacsiba vagy sütőpapíron, airfrayerben készítsük.
TIPP: A bugonyát főzzük, majd hagyjuk egy éjszakát a hűtőben pihenni, így megnő a rezisztens keményítpk aránya. A legjobb, ha hidegen fogyasztjuk másnap (maximum éppen annyira visszamelegítve, hogy fogyasztható legyen).

Kenyerekről, igazán röviden:

A kenyér összetevői: liszt, só, víz és kovász.

Semmi adalék, színező, tartosító vagy élesztő!

Ezeket is olvasd el

Szeretjük a sütiket – de csak a szükséges mértékig! Weboldalam csak a működéshez nélkülözhetetlen sütiket használ.