5+1 igazán őszi sütőtökös recept

őszi sütőtök

Imádom az őszt! Minden színével, illatával és hangulatával együtt. Legfájóbb, hogy ez az évszak is lassan eltűnik. Nah, de akkor sajnos költöznöm kell, de addig is élvezem és csodálom.
Kedvenc ízeim, ami nélkül nincs őszi menü a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, vanília, gyömbér, méz, juharszirup és természetesen a sütőtök. Tök nélkül nincs, elképzelhetetlen. Ezert ebben a cikkben a sütőtök több arcát is be szeretném mutatni, 5 teljesen különböző recepttel, természetesen az alap ízeket belecsempészve. A +1 a ráadás pedig a váratlanul fűszeres sütőtökös levesem lesz, rozmaringgal turbózva.

1. Pités sütőtök krémleves

A tej-, tojás-, hús- és glutén mentes.

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök (megtisztítva és kockákra vágva)
  • 1 közepes hagyma (apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 1 liter alaplé
  • 2 ek kókuszzsír
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • Só és bors ízlés szerint
  • Tálaláshoz: pirított tökmag, kókusztejszín

Elkészítés:

  1. Egy nagy lábasban hevítsd fel a kókuszzsírt közepes hőfokon. Add hozzá hagymát és fokhagymát, majd párold üvegesre. Vigyázz a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz.
  2. Keverd hozzá a sütőtököt, a gyömbért, a szerecsendiót és a szegfűszeget. Főzd néhány percig, majd öntsd fel az alaplével.
  3. Főzd a levest kb. 20-25 percig, vagy amíg a sütőtök teljesen puha nem lesz.
  4. Turmixold össze az egészet botmixerrel vagy turmixgéppel, amíg sima krémet nem kapsz. Ízlés szerint sózd és borsozd.
  5. Tálaláskor díszítheted pirított tökmaggal vagy tejszínnel.

2. Sütőtökös saláta

A tehéntej-, tojás-, hús- és glutén mentes.

Hozzávalók:

  • 500 g sütőtök (kockákra vágva)
  • 2 ek olívaolaj
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 150 g friss saláta (pl. rukkola, spenót, jégsaláta, káposzta)
  • 1/2 csésze pirított dió vagy tökmag
  • 100g juhsajt vagy feta sajt

Dressing:

  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek citromlé
  • 1 ek méz vagy juharszirup
  • 1 tk Dijoni mustár
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (180°C légkeverésnél) és készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
  2. A sütőtök kockákat helyezd a sütőpapírra, majd locsold meg az olívaolajjal. Szórd meg egy kevés sóval és frissen őrölt fekete borssal. Keverd össze, hogy az olaj és a fűszerek egyenletesen borítsák be a sütőtököt.
  3. Süsd a sütőtököt kb. 20-25 percig, vagy amíg megpuhul és enyhén aranybarna lesz.
  4. Eközben készítsd el a dresszinget. Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, citromlevet, mézet (vagy juharszirupot), mustárt, sót és borsot. Keverd jól össze, hogy homogén dresszinget kapj.
  5. A sütőtököt hagyd kihűlni egy kicsit.
  6. Egy nagy tálban rendezd el a friss salátaleveleket. A sütőtök kockákat és a pirított diót és/vagy tökmagot szórd a saláta tetejére.
  7. Öntsd rá a dresszinget, majd óvatosan forgasd össze az összetevőket, hogy mindenhova jusson a finom dresszing.
  8. Szórj a tetejére juhsajtot vagy feta sajtot is.
  9. Azonnal tálald, és élvezd a sütőtök ízét és az összes friss zöldség ropogós textúráját.

3. Sütőtökös tészta

Hús- és tojásmentes. A tej- és glutén mentes alternatívákat a hozzávalókhoz írtam.

Hozzávalók:

  • 300 g tészta (pl. penne, fusilli vagy spagetti, vagy alternatív tészta, borsó, köles, feketebab, quinoa stb.)
  • 400 g sütőtök (megtisztítva és kockákra vágva)
  • 2 ek kókuszzsír
  • 1 közepes hagyma (apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • 1/2 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 csésze tejszín (vagy növényi tejszín alternatíva)
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyem vagy bazsalikom levél a díszítéshez
  • Reszelt parmezán sajt a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Először is, főzd meg a tésztát a csomagoláson lévő utasítások szerint. Amikor kész, szűrd le, majd tartsd melegen.
  2. A sütőtököt párold meg: Helyezd a sütőtök kockákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsold meg az olívaolajjal, majd szórd meg egy kevés sóval, frissen őrölt fekete borssal, szerecsendióval és szegfűszeggel. Keverd jól össze, hogy az olaj és a fűszerek egyenletesen borítsák be a sütőtököt. Süsd a sütőtököt 200°C-on (180°C légkeverésnél) kb. 20-25 percig, vagy amíg a sütőtök megpuhul és enyhén aranybarna lesz.
  3. Eközben egy serpenyőben hevítsd fel a kókuszzsírt közepes hőfokon. Adj hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd párold üvegesre.
  4. Miután a sütőtök megpuhult és karamellizálódott, tedd a párolt hagymás keveréket a serpenyőbe. Keverd össze, majd adj hozzá a tejszínt. Hagyd rotyogni néhány percig, amíg a szósz kissé besűrűsödik.
  5. Ízlés szerint sózd és borsozd meg a szószt.
  6. Keverd össze a tésztát és a sütőtökös szószt.
  7. Díszítsd friss petrezselyemmel vagy bazsalikom levéllel, és ha szereted, reszelj rá némi parmezán sajtot.

4. Sütőtökös pite kása

A tej-, tojás-, hús- és glutén mentes.

Hozzávalók:

  • 0,5 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • 1/4 tk őrölt gyömbér
  • 1/8 tk őrölt szegfűszeg
  • Kókusztejszín
  • Sütőtökpüré
  • Zabpehely
  • Chia mag
  • Méz vagy juharszirup
  • Annyi víz, amennyi a megfelelő állaghoz szükséges

Elkészítés:

  1. Öntsd össze az összetevőket és folyamatos víz hozzáadása mellett keverd el alaposan. Annyi vizet önts hozzá, ami épp ellepi.
  2. Tedd éjszakára a hűtőbe és reggel fogyaszd vagy tedd a mikróba pár percre, hagyd pihenni 5 percig és tálald melegen.

5. Sütőtökös muffin

A tej-, tojás-, hús- és glutén mentes.

Hozzávalók:

  • 2 csésze sütőtök püré
  • 4 db tojás
  • 2 ek juharszirup
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • 1/2 tk só
  • 2 tk sütőpor
  • 2 csésze zabliszt
  • Díszítéshez fahéj, reszelt étcsoki

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra, és készíts elő egy sütőformát vajjal vagy sütőpapírral kibélelve.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a sütőtök pürét, tojásokat, agávé szirupot, vaníliát, fahéjat, szerecsendiót és sót.
  3. Adj hozzá a sütőport és a lisztet, majd keverd simára.
  4. Öntsd a tésztát a sütőformába, majd süsd kb. 30-35 percig, vagy amíg a sütemény közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem lesz.
  5. Hagyd kihűlni, szórd meg a tetejét fahéjjal vagy reszelt étcsokival, majd szeleteld fel és tálald.

A ráadás leves:

+1. Sütőtök krémleves rozmaringgal és pirított tökmaggal

A tej-, tojás-, hús- és glutén mentes.

Hozzávalók:

  • 1 közepes sütőtök (kb. 1,5 kg), megtisztítva, kockákra vágva
  • 2 ek kókuszzsír
  • 1 közepes hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 tk friss rozmaring (vagy szárított rozmaring)
  • 4 csésze zöldség alaplé
  • 0,5 csésze tejszín (vagy növényi tejszín)
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Pirított tökmag a tálaláshoz

Elkészítés:

1. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokra.

2. Tegyél egy tepsibe sütőpapírt és szórd rá a sütőtököt, majd süsd puhára. A kockák méretétől függően 30-40 perc alatt sül puhára.

3. Ameddig sül a tök, kevés kókuszzsíron pirítsd üvegesre a hagymát, majd öntsd fel az alaplével, fűszerekkel és a sütőtökkel.

4. Főzd pár percig, majd turmixold alaposan össze.

5. Tálaláskor locsold meg tejszínnel és szórd meg a pirított tökmaggal.

Ezeket is olvasd el

Szeretjük a sütiket – de csak a szükséges mértékig! Weboldalam csak a működéshez nélkülözhetetlen sütiket használ.