Az 5 kedvenc egészséges paradicsomos receptem

paradicsom receptek

Bevallom, én nem szeretem a paradicsomot frissen. Még a hambimból is kiszedem. Ezért nehéz dió nekem ez a paradicsom dolog. Kihagyni semmiképpen sem szeretném az étkezésemből, hiszen számomra szuper egészséges ez a gyümölcs. Gazdag C-vitaminban (ami hőre, ugye sérül, ezért a bolognai ragú ebből a szempontból kiesett), B-vitmainokban, nátriumban, magnéziumban, foszforban, tomatin alkoholidja a gyulladásos és gombás betegségek ellen jó hatású, és ott van a rengeteg likopin is, amit nem kell már bemutatnom.

Ezért összeszedtem 5 olyan talán kevésbé ismert, egyszerű és egészséges paradicsom alapú receptet, ami még szerintem is isteni finom.

1. Paradicsomleves

A tej-, tojás-, hús- és glutén mentes.

Hozzávalók:

  • 1 kg érett paradicsom (lehetőleg hámozott és felkockázott, de ha turmixolsz, akkor maradhat a héja is)
  • 1 közepes vöröshagyma (finomra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 liter zöldségalaplé vagy víz
  • 2 ek extra szűz olívaolaj, tálaláskor
  • 1-2 ek kókuszzsír
  • só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
  • friss vagy fagyasztott bazsalikom vagy petrezselyem

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű lábasban hevítsd fel a kókuszzsírt, közepes hőmérsékleten. Add hozzá a finomra vágott vöröshagymát és párold puhára, de ne pirítsd meg.
  2. Add hozzá a zúzott fokhagymát és pirítsuk együtt további 1-2 percig, amíg illatos lesz. Óvatosan, a fokhagyma könnyen megéghet és keserű íze lesz.
  3. Add hozzá a felkockázott paradicsomot. Főzzük néhány percig, amíg a paradicsomok kissé összeesnek és puhulnak.
  4. Öntsd hozzá a zöldségalaplevet vagy a vizet, majd ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal, bazsalikommal. Forrald fel, majd csökkentsd a hőt, és főzd további 15-20 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
  5. Ha a paradicsomok megpuhultak, vegyél le a lábast a tűzről, és használj botmixert vagy turmixot, hogy pürésítsd a levest. Ha szereted a selymes textúrát, akkor szűrd át egy szűrőn.
  6. Tálaláskor díszítsd friss bazsalikom vagy petrezselyem levelekkel és locsold meg extra szűz olívaolajjal. Tálalhatod melegen vagy hidegen is, akár egy kis tejszín vagy joghurt cseppekkel a tetején.

2. Paradicsomos csirkemell tésztával

Tojás mentes. A tej- és glutén mentes alternatívákat a hozzávalókhoz írtam.

Hozzávalók:

  • 2 db csirkemell filé (csont és bőr nélkül)
  • 250 g tészta (pl. spagetti, penne vagy fusilli, lehet klasszikus búzalisztből vagy alternatív gabonából (zab, cirok, quinoa), vagy akár hüvelyesekből is (pl. vöröslencséből))
  • 2 ek kókuszzsír
  • 1 közepes vöröshagyma (finomra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 400 g konzerv vagy előzőleg megfőzött paradicsom (aprított vagy egész, lecsepegtetve)
  • 1 tk szárított bazsalikom vagy egy fél marék friss
  • 1 tk szárított oregánó vagy egy fél marék friss
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • reszelt parmezán sajt vagy sörélesztő a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Főzd meg a tésztát sós vízben a csomagoláson található utasítások szerint. Amikor kész, szűrd le, és tartsd melegen.
  2. Egy serpenyőben hevítsd fel a kókuszzsírt közepes hőmérsékleten. Add hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és párold puhára.
  3. Add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd együtt 1-2 percig, amíg illatos lesz.
  4. Tedd a serpenyőbe a csirkemell filéket, és süsd mindkét oldalukat aranybarnára, kb. 4-5 perc mindkét oldalon.
  5. Öntsd hozzá a konzerv vagy főtt paradicsomot a serpenyőhöz. Add hozzá a bazsalikomot és oregánót is. Sózd és borsozd ízlés szerint. Keverd össze jól.
  6. Fedd le a serpenyőt, és főzd további 10-15 percig, amíg a csirkemellek teljesen átsülnek, és a paradicsomszósz besűrűsödik.
  7. Amikor a csirkemell és a paradicsomszósz elkészült, tálald a paradicsomos csirkét a főtt tésztával. Szórd meg reszelt parmezán sajttal vagy a sörélesztővel a tetejét.

3. Paradicsom-bazsalikom turmix

A tej-, tojás-, hús- és glutén mentes.

Hozzávalók:

  • 2-3 közepes friss paradicsom
  • 1 csokor friss bazsalikom levél
  • 1 db sárgarépa
  • 1 kis uborka
  • fél citrom leve
  • 1 csipet só
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • jégkockák
  • Víz vagy kókuszvíz (opcionális, a turmix hígításához)
  • 0,5 cl vodka, ha már lement a Nap 😉

Elkészítés:

  1. Moss meg alaposan minden zöldséget és gyümölcsöt. Hámozd meg a sárgarépát és az uborkát, majd vágd kisebb darabokra.
  2. Vágd a paradicsomokat kisebb kockákra és távolítsd el a magokat.
  3. Tegyél minden hozzávalót (paradicsomok, bazsalikom levelek, sárgarépa, uborka, citromlé, só, fekete bors) egy turmixgépbe.
  4. Turmixold össze alaposan, amíg a hozzávalók sima, egyenletes turmixot alkotnak. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá néhány evőkanál vizet vagy kókuszvizet a hígításhoz (és a vodkát, ha már kezdődhet a lazítás).
  5. Tegyél néhány jégkockát egy pohárba, majd öntsd rá a paradicsomos-bazsalikom turmixot.
  6. Díszítsd néhány friss bazsalikomlevéllel vagy egy szelet citrommal, majd élvezd a frissítő paradicsomos turmixot!

4. Paradicsom-mozzarella saláta

A tej-, tojás-, hús- és glutén mentes.

Hozzávalók:

  • 4-5 közepes méretű paradicsom (különböző színekben, ha lehetséges)
  • 200 g friss mozzarella sajt
  • friss bazsalikom levelek
  • 3 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Moss meg és vágj szeletekre vagy kisebb darabokra 4-5 közepes méretű paradicsomot. Ha különböző színű paradicsomokat használsz, akkor a saláta sokkal színesebb lesz.
  2. Vágd fel a friss mozzarella sajtot vékony szeletekre vagy kockákra.
  3. A bazsalikom leveleket szedd le a szárról és hagyd egészben, vagy tépkedd nagyobb darabokra.
  4. Egy kis tálban keverd össze az extra szűz olívaolajat és a balzsamecetet. Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal.
  5. Egy tálban rendezd el szépen a paradicsom szeleteket és a mozzarella sajtot. Szórd meg friss bazsalikom levelekkel.
  6. Locsold meg az olívaolaj-balzsamecet öntettel a paradicsom-mozzarella salátát.
  7. Azonnal tálald frissen, hogy az ízek a legjobban érvényesüljenek.

5. Balsamicóval és mézzel pácolt paradicsom

A tej-, tojás-, hús- és glutén mentes.

Hozzávalók:

  • 4-5 közepes paradicsom
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 ek méz
  • friss mentalevelek a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Moss meg és vágd keresztbe a paradicsomok alját.
  2. Egy lábasban forralj fel vizet. Tedd a forró vízbe a paradicsomokat, és hagyd ott körülbelül 1 percig. Ezután szűrd le és helyezd a paradicsomokat egy tál hideg vízbe, hogy lehűtsd.
  3. Amikor a paradicsomok lehűltek, hámozd le a bőrüket. Vágd a paradicsomokat ketté vagy negyedekbe, és távolítsd el a magokat.
  4. Egy tálban keverd össze a balzsamecetet és a mézet. Keverd el alaposan, hogy a méz feloldódjon a balzsamecetben.
  5. Tegyél a pácoláshoz alkalmas edénybe (lapos, zártható üvegtál) egy réteg paradicsomot. Öntsd rá a balzsamecet-méz keveréket. Fedd le a tetejét és tedd hűtőbe legalább 2-3 órára vagy akár egész éjszakára.
  6. Tálaláskor szórd meg friss mentalevelekkel a paradicsomokat.

Ez a balsamicóval és mézzel pácolt paradicsom egy különleges és izgalmas desszert lehet, de kovászolt kenyérrel is isteni.

Jó étvágyat kívánok!

Ezeket is olvasd el

Szeretjük a sütiket – de csak a szükséges mértékig! Weboldalam csak a működéshez nélkülözhetetlen sütiket használ.