Bevallom, én nem szeretem a paradicsomot frissen. Még a hambimból is kiszedem. Ezért nehéz dió nekem ez a paradicsom dolog. Kihagyni semmiképpen sem szeretném az étkezésemből, hiszen számomra szuper egészséges ez a gyümölcs. Gazdag C-vitaminban (ami hőre, ugye sérül, ezért a bolognai ragú ebből a szempontból kiesett), B-vitmainokban, nátriumban, magnéziumban, foszforban, tomatin alkoholidja a gyulladásos és gombás betegségek ellen jó hatású, és ott van a rengeteg likopin is, amit nem kell már bemutatnom.
Ezért összeszedtem 5 olyan talán kevésbé ismert, egyszerű és egészséges paradicsom alapú receptet, ami még szerintem is isteni finom.
1. Paradicsomleves
A tej-, tojás-, hús- és glutén mentes.
Hozzávalók:
- 1 kg érett paradicsom (lehetőleg hámozott és felkockázott, de ha turmixolsz, akkor maradhat a héja is)
- 1 közepes vöröshagyma (finomra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 liter zöldségalaplé vagy víz
- 2 ek extra szűz olívaolaj, tálaláskor
- 1-2 ek kókuszzsír
- só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
- friss vagy fagyasztott bazsalikom vagy petrezselyem
Elkészítés:
- Egy közepes méretű lábasban hevítsd fel a kókuszzsírt, közepes hőmérsékleten. Add hozzá a finomra vágott vöröshagymát és párold puhára, de ne pirítsd meg.
- Add hozzá a zúzott fokhagymát és pirítsuk együtt további 1-2 percig, amíg illatos lesz. Óvatosan, a fokhagyma könnyen megéghet és keserű íze lesz.
- Add hozzá a felkockázott paradicsomot. Főzzük néhány percig, amíg a paradicsomok kissé összeesnek és puhulnak.
- Öntsd hozzá a zöldségalaplevet vagy a vizet, majd ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal, bazsalikommal. Forrald fel, majd csökkentsd a hőt, és főzd további 15-20 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Ha a paradicsomok megpuhultak, vegyél le a lábast a tűzről, és használj botmixert vagy turmixot, hogy pürésítsd a levest. Ha szereted a selymes textúrát, akkor szűrd át egy szűrőn.
- Tálaláskor díszítsd friss bazsalikom vagy petrezselyem levelekkel és locsold meg extra szűz olívaolajjal. Tálalhatod melegen vagy hidegen is, akár egy kis tejszín vagy joghurt cseppekkel a tetején.
2. Paradicsomos csirkemell tésztával
Tojás mentes. A tej- és glutén mentes alternatívákat a hozzávalókhoz írtam.
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell filé (csont és bőr nélkül)
- 250 g tészta (pl. spagetti, penne vagy fusilli, lehet klasszikus búzalisztből vagy alternatív gabonából (zab, cirok, quinoa), vagy akár hüvelyesekből is (pl. vöröslencséből))
- 2 ek kókuszzsír
- 1 közepes vöröshagyma (finomra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 400 g konzerv vagy előzőleg megfőzött paradicsom (aprított vagy egész, lecsepegtetve)
- 1 tk szárított bazsalikom vagy egy fél marék friss
- 1 tk szárított oregánó vagy egy fél marék friss
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- reszelt parmezán sajt vagy sörélesztő a tálaláshoz
Elkészítés:
- Főzd meg a tésztát sós vízben a csomagoláson található utasítások szerint. Amikor kész, szűrd le, és tartsd melegen.
- Egy serpenyőben hevítsd fel a kókuszzsírt közepes hőmérsékleten. Add hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és párold puhára.
- Add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd együtt 1-2 percig, amíg illatos lesz.
- Tedd a serpenyőbe a csirkemell filéket, és süsd mindkét oldalukat aranybarnára, kb. 4-5 perc mindkét oldalon.
- Öntsd hozzá a konzerv vagy főtt paradicsomot a serpenyőhöz. Add hozzá a bazsalikomot és oregánót is. Sózd és borsozd ízlés szerint. Keverd össze jól.
- Fedd le a serpenyőt, és főzd további 10-15 percig, amíg a csirkemellek teljesen átsülnek, és a paradicsomszósz besűrűsödik.
- Amikor a csirkemell és a paradicsomszósz elkészült, tálald a paradicsomos csirkét a főtt tésztával. Szórd meg reszelt parmezán sajttal vagy a sörélesztővel a tetejét.
3. Paradicsom-bazsalikom turmix
A tej-, tojás-, hús- és glutén mentes.
Hozzávalók:
- 2-3 közepes friss paradicsom
- 1 csokor friss bazsalikom levél
- 1 db sárgarépa
- 1 kis uborka
- fél citrom leve
- 1 csipet só
- frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- jégkockák
- Víz vagy kókuszvíz (opcionális, a turmix hígításához)
- 0,5 cl vodka, ha már lement a Nap 😉
Elkészítés:
- Moss meg alaposan minden zöldséget és gyümölcsöt. Hámozd meg a sárgarépát és az uborkát, majd vágd kisebb darabokra.
- Vágd a paradicsomokat kisebb kockákra és távolítsd el a magokat.
- Tegyél minden hozzávalót (paradicsomok, bazsalikom levelek, sárgarépa, uborka, citromlé, só, fekete bors) egy turmixgépbe.
- Turmixold össze alaposan, amíg a hozzávalók sima, egyenletes turmixot alkotnak. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá néhány evőkanál vizet vagy kókuszvizet a hígításhoz (és a vodkát, ha már kezdődhet a lazítás).
- Tegyél néhány jégkockát egy pohárba, majd öntsd rá a paradicsomos-bazsalikom turmixot.
- Díszítsd néhány friss bazsalikomlevéllel vagy egy szelet citrommal, majd élvezd a frissítő paradicsomos turmixot!
4. Paradicsom-mozzarella saláta
A tej-, tojás-, hús- és glutén mentes.
Hozzávalók:
- 4-5 közepes méretű paradicsom (különböző színekben, ha lehetséges)
- 200 g friss mozzarella sajt
- friss bazsalikom levelek
- 3 ek extra szűz olívaolaj
- 1 ek balzsamecet
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Moss meg és vágj szeletekre vagy kisebb darabokra 4-5 közepes méretű paradicsomot. Ha különböző színű paradicsomokat használsz, akkor a saláta sokkal színesebb lesz.
- Vágd fel a friss mozzarella sajtot vékony szeletekre vagy kockákra.
- A bazsalikom leveleket szedd le a szárról és hagyd egészben, vagy tépkedd nagyobb darabokra.
- Egy kis tálban keverd össze az extra szűz olívaolajat és a balzsamecetet. Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal.
- Egy tálban rendezd el szépen a paradicsom szeleteket és a mozzarella sajtot. Szórd meg friss bazsalikom levelekkel.
- Locsold meg az olívaolaj-balzsamecet öntettel a paradicsom-mozzarella salátát.
- Azonnal tálald frissen, hogy az ízek a legjobban érvényesüljenek.
5. Balsamicóval és mézzel pácolt paradicsom
A tej-, tojás-, hús- és glutén mentes.
Hozzávalók:
- 4-5 közepes paradicsom
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek méz
- friss mentalevelek a díszítéshez
Elkészítés:
- Moss meg és vágd keresztbe a paradicsomok alját.
- Egy lábasban forralj fel vizet. Tedd a forró vízbe a paradicsomokat, és hagyd ott körülbelül 1 percig. Ezután szűrd le és helyezd a paradicsomokat egy tál hideg vízbe, hogy lehűtsd.
- Amikor a paradicsomok lehűltek, hámozd le a bőrüket. Vágd a paradicsomokat ketté vagy negyedekbe, és távolítsd el a magokat.
- Egy tálban keverd össze a balzsamecetet és a mézet. Keverd el alaposan, hogy a méz feloldódjon a balzsamecetben.
- Tegyél a pácoláshoz alkalmas edénybe (lapos, zártható üvegtál) egy réteg paradicsomot. Öntsd rá a balzsamecet-méz keveréket. Fedd le a tetejét és tedd hűtőbe legalább 2-3 órára vagy akár egész éjszakára.
- Tálaláskor szórd meg friss mentalevelekkel a paradicsomokat.
Ez a balsamicóval és mézzel pácolt paradicsom egy különleges és izgalmas desszert lehet, de kovászolt kenyérrel is isteni.