Hogyan adjunk le egy nap alatt majdnem 4kg-t? Vagy inkább a nyár sötét oldala, vizesedés, duzzadt lábak…

Meleg van, a frontok jönnek-mennek és sajnos nem lógunk egész nyáron a tengerparton. Súlytól, alkattól, edzettségtől, nemtől, kortól és mindentől is függetlenül az anyagcserénk kicsit vagy nagyon lelassul. Mi is lassulunk. Nyaralunk, pihenünk, este későn vacsizunk, sörözgetünk, koktélozgatunk, ülünk a jó estben klimatizált irodában, próbálunk minél kevesebbet mozogni, dolgozni a forró napon. 35 fokban az edzés sem az igazi éééés vizesedünk.

Remek példa a mai nap. Tegnap éjjel esett, ma egész nap fülledt, párás, borult az idő, mellette kellemes 33 fok, estétől hidegfront és holnapra már 10 (?!) fokkal enyhül az idő. Van, aki ezt tünetmentesen átvészeli? Semmi dagadás, lábfeszülés, aluszékonyság, fejfájás, pocakfájás? Kérem, írjon rám, hadd irigykedjek! Én nem vagyok ilyen. Ma reggel arra ébredtem, hogy nem tudom felvenni azt a rövidnacit, amit imádok. Kicsit bő, de amúgy is ruganyos anyaga van, kényelmes, mint egy macinaci, de sajnos az éjjel valaki 2 számmal kisebbre varrta. Aztán megmértem magam, kb + 2 kg egy este alatt …. sírtam, kétségbeestem és edzőscuccban indultam az irodába, mert az +5 méretet is tud nyúlni.

Na, de mit tehetünk ilyenkor a síráson és kétségbeesésen kívül?

Először is NE kezdjünk őrült vízhajtásba! Csak finoman. Ne terheljük a szívünket, vesénket, főleg ilyen időszakban.

  • Teázzunk: csalántea, kukoricabajusz, rozmaring lestyán, citromfű, gyermekláncfű, aranyvessző, borsmenta, nyírfa és ezek mindenféle keverékei. Jéggel, mentával, citrommal igazi kis koktél lehet belőle.
  • Igyunk a szokásosnál több vizet a gyógyteákon kívül is! Tudom, hogy furán hangzik, hogy vízre vizet, de így van. Pörgessük fel a nyirokkeringésünk.
  • Izommunkával is pörgessük meg. Laza cardio, aerob edzés, joga, séta, kocogás, bicajozás nagyon jó ilyenkor.
  • Üljünk, álljon minél kevesebbet! Ha van rá lehetőség polcoljuk fel a lábainkat.
  • Minimalizáljuk a szénhidrátokat! Ilyenkorra jó a böjtöt is időzíteni.
  • Együnk a szokásosnál kevesebbet. 2-300 kcal-val kevesebb is már jó, de nyugodtan hagyjunk el egy étkezést vagy kisétkezést. Ketosok is csökkenthetik bátran a kalóriákat ilyenkor.
vízhajtó teakeverék

A képen látható majdnem 4 kg mínusz egy ilyen napon előtti este és a másnap estén. 23 órás böjtött tartottam, csalánteáztam, és 5 liter vizet megittam aznap. Ezzek a kilók mind vízből mentek le és jöttek is fel hirtelen, NEM ZSÍR!

duzzadt lábak

Ha Téged is gyötör a vizesedés, sűrűn van komolyabb ödémás tüneted, keress bizalommal!

A képek forrásai:
https://www.medihelp-assistance.com/blog/stay-healthy/four-tips-for-a-healthy-living-this-summer/
https://www.acozykitchen.com/summer-sweet-tea

Ezeket is olvasd el

Szeretjük a sütiket – de csak a szükséges mértékig! Weboldalam csak a működéshez nélkülözhetetlen sütiket használ.